
PRP Nedir
PRP-Trombositten Zengin Plazma Tedavisi
Platelet Rich Plasma Türkçe adıyla, Plateletten yani Trombositten Zengin Plazma. Kabaca Kişiden alınan venöz kanın santrifüj cihazında işlemden geçirildikten sonra Trombositten zengin kısmının alınıp medikal amaçlı kullanılması şeklinde tarif edilebilir.
Nasıl Elde Edilir?
Neden Eritrositler, Lökositler yani akyuvar ve alyuvarlar değil de Trombositler? Bir çok nedeni var aslında, ama en önemlisi trombositlerin içeriğindeki bir çok büyüme faktörü, pıhtılaşma faktörleri ve tamir edici faktörler ve diğer mediator dediğimiz vücudun neredeyse tüm dokularını tamir etme potansiyeli olan bu trombosit içerikleri. Ve ikinci soru; neden ve nasıl zenginleştiriliyor? Aslında zenginleştirmeden kasıt birim volumdeki trombosit sayısını arttırmak ve bunun yolu da alınan kanı, pıhtılaşmasını engellemek için koruduktan sonra santrifüj cihazına koyup ortalama 4000-5000 devir/dakika merkezkaç kuvveti etkisine maruz bırakıp tüm kan elemanlarının tüp içerisinde kendi özgül ağırlıklarına göre sıralanmasını beklemek sonra da işimize yarayacak trombositlerin biriktiği kısmı steril bir şekilde almak.
Nasıl Etkiler ve Hangi Hasarları Tamir Edebilir?
Trombositle kan dolaşımıyla vücudun en ücra köşelerine bile taşınırlar, ve bir kanama veya dolaşımda bir aksama oluştuğunda hemen o bölge de birikip hasarı kapatıp damar bütünlüğünü ve yarayı tamir etmeye başlarlar. İşte bu tamir işini, içeriklerini o bölgeye boşaltarak sağlarlar. Bu kimyasal maddeler içerisinde Büyüme Faktörleri, Damar Onarıcı Faktörler, Doku Tamir Edici Faktörler gibi birçok farklı etkide maddeler vardır. Trombositlerden salınan bu faktörlerden bir çok alanda faydalanıldığı gibi, Ortopedi ve Spor Hekimliğinde de faydalanılır.
PRP uygulaması mucizevi bir tedavi şekli değildir ancak uygun patolojilerde eğer uygun hastalara uygun dozlarda uygulanırsa etkinliği yüksek bir yardımcı tedavi yöntemidir.
Eklem kıkırdağını korumak, kıkırdağı yenilemek ve eklemlerde ağrıyı azaltmak amacıyla uygun hastalarda (Evre I-II Eklem Dejenerasyonlarında) kullanılabilir ve bu konudaki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Genelde eklem aralığına 1 hf arayla 3 doz uygulanır.
Eklemlerin çevresindeki bağ, kiriş, kas yaralanmalarında uygun hastalarda etkilidir. Özellikle spor yaralanmalarına bağlı kiriş, kas, tendon yaralanmalarında kullanılmaktadır.
PRP nin yara iyileşmesine olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Kronik yaraların tedavisi konusunda yardımcı olabilir.
PRP poliklinik şartlarında uygulanır ve uygulama sonrası hasta tüm aktivitelerine normal bir şekilde, herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebilir.
Tedaviler hakkında detaylı bilgi almak isterseniz İstanbul Ortopedi Kliniğimiz den bizlere ulaşabilirsiniz
Tel: 0212 296 96 52
Cep: 0505 713 60 42
Adres: Halaskargazi Cad. Sema Apt. No: 119 Kat: 2 Osmanbey, Şişli / İstanbul
Write a Comment